JSD Partizan 1945 yılında Belgrad’da kurulmuş bir spor devi. 26 branşta faaliyet gösteren bir spor kulübü. Kulübün tarihi pek çok branşta elde ettiği başarılarla dolu; ayrıca Grobari isimli taraftar grubuyla ünlüler.
Kulübün faaliyet gösterdiği branşlara biraz bakalım.
FK Partizan: İsminden de anlayacağımız gibi kulübün futbol branşı. Yugoslav ekolünün önemli temsilcilerinden olan branş, 24 lig şampiyonluğu kazanmış ve çoğu geçmiş dönemlerde olan Avrupa Kupası başarıları var. Branşın başkanı ise yakından tanıdığımız Mateja Kezman (33).
KK Partizan: Basketbol şubesi. Son yıllarda adını daha sık duyuyoruz. Futbol kulübü gibi 1945 yılında faaliyetlerine başlamış. 3 farklı ülkenin bayrağı altında 19 lig şampiyonluğu yaşamış. 3 kez Koraç Kupası, 1 kez Euroleague ve 6 kez de Adriyatik Ligi’ni kazanmışlar. Kulübün başında Predrag Danilovic (42) var.
ZKK Partizan: Bayan basketbol şubesi. Başkanları Radovan Draskic. 6 lig şampiyonlukları var.
OK Partizan-ZOK Partizan: Voleybol kulüpleri.
OK Partizan erkek takımı. 1945 yılından itibaren 11 şampiyonlukları var. ZOK Partizan ise bayan takımı. Onların da Yugoslavya döneminde kalsa da 8 şampiyonlukları var. Şube yöneticisi Nenad Goljanin.
AK Partizan: Jimnastik şubesi. 1945 yılında kurulmuş şubenin başında Dragan Vasiljevic bulunuyor.
PK Partizan: Yüzme kulübü. Kulübün başkan pozisyonu yok. Diğer branşlardan farklı bir durum var.
VK Partizan: Sutopu kulübü. Oldukça başarılı bir kulüp. Trabzonspor müzesinde bulunan kupadan fazla kupa kazanmışlar yanılmıyorsam. Başkanları Aleksander Sostar (48).
Sahovski Klub Partizan: Hakkında bilgi bulamadığım satranç kulübü. 1946 yılında kurulmuş.
Teniski Klub Partizan: Tenis kulübü. Novak Djokovic ve Ana İvanovic‘in kulübü. Başkanı Dušan Grujić.
Stonoteniski Klub Partizan: Masa tenisi kulübü. Hakkında 1947 yılında kurulduğundan başka bilgi bulamadım.
Biciklisticki Klub Partizan: Bisiklet takımı. Dünya’da çeşitli turnuvalarda hatırı sayılır dereceler almışlar. Yabancı olduğum bir branş, net yorum yapamıyorum. Branko Banovic başkanları.
Boks Klub Partizan: 1947 yılında kurulmuş boks kulübü.
RK Partizan: Hentbol kulübü. Bir kez Avrupa Şampiyonluğu ve 9 kez lig şampiyonluğu var. Başkanları Dobroslav Bojović.
HK Partizan: Hokey kulübü. Başkanlığını Sırbistan Hokey milli takımının koçu Nikola Bera yapıyor. 16 şampiyonlukları var.
Rvacki Klub Partizan: Güreş kulübü. 2009 Avrupa Şampiyonu. 64 yılda 10 lig şampiyonlukları var.
Veslacki Klub Partizan: Kürek kulübü. Başkanı Danjo Djunic.
Judo Klub Partizan: Judo kulübü. Zoran Satic‘in direktörlüğünde. Sırbistan döneminde 5 şampiyonlukları var. 1959 yılında Avrupa Şampiyonu olmuşlar.
Ragbi Klub Partizan: Ragbi kulübü olup tarihlerinde 17 şampiyonluk var.
Streljacki Klub Partizan: Atıcılık kulübü. 4 dünya rekoru, olimpiyat altınları, dünya şampiyonasında altın, gümüş, bronz madalyalar… Avrupa Şampiyonası’nda aldıkları madalyaları biz acaba ülke olarak son 10 yılda toplayabilmiş miyizdir? Dusan Kukrik de kulüp sorumlusu.
Tekvando Klub Partizan: Tekvando kulübü. Ülkenin en büyük dört kulübünden biri. 1996’da kurulmuş, şemsiyenin en genç 2. üyesi.
Karate Klub Partizan: Karate kulübünün başında Milorad Mićo Pušica var. 2 Avrupa Şampiyonlukları var.
Henüz ülkemizde bilinmeyen Floorball adlı spor için de 2007 yılında bir organizasyon yapmışlar. Bütün başarılarından bahsetmedik kulübün. Floorball dahil birçok branşta başkan adını yazmadım. Yokluğundan çok internet üzerinden bu bilgilere ulaşamadığımdan olduğunu düşünüyorum.
JSD Partizan 26 spor branşına yönelik sportif faaliyette bulunuyor. Başkanları ise basketbol kulübünün koçluğunu taraftar baskısı nedeniyle bu sezon başında devralan Dusko Vujosevic.
Belgrad’ın toplam nüfusu 1.680.000. Sırbistan’ın nüfusu ise 7.120.000. Bu şehirde Kızılyıldız gibi bir rakiplerinin de olduğunu hesaba koyarsak taraftar sayısı ortalama Trabzon şehir nüfusuna yaklaşır. Bu kulüp 26 şubeyi tek bir çatı altında, parası için değil sportif başarısı için koltuğunu dolduranlara emanet etmiş bir yapı. Düşünmek lazım; 26 tane branş… Parayla yapmaya çalışanlar var bunu Türkiye’de. Ancak bu tabloya her önlerine geleni devşirseler dahi yaklaşamıyorlar.
İşte Trabzonspor’un geleceğine yönelik bir planlama tablosu. “Parayla olur” diyenlere inat bir proje. Biliyoruz ki Partizan kulübü bizlere özellikle Euroleague performansları ile paradan önemli şeyler var mesajı verdi. Camiada herkesin takdir ettiği bir isim tüm kulübün başına getirilip bütün branşlar kendi içlerinde yapılanmaya gidebilir. Bize bu planlama birkaç yıl kaybettirse de sonuçta çok farklı sonuçlara merhaba dememiz mümkün. Ayrıca sportif faaliyetlerin bir şehirde artmasının sosyal yaşama etkisini de hesaba katmak gerek.
(Taraftar kısmına girmişken taraftarlık bilinci için Trabzon şehrinin yöneticileri bir araya gelmeli. Sosyal yaşam sonuçta hem belediye hem de valiliğin ilgi alanına girmekte. Basketbol ve hentbol branşlarına ilgisizliğin temelinde sosyal hayatı umursamayan kamu yöneticileri var görüşümce.)
Partizan 1 milyon 600 binden bu kadar başarıya ulaşabiliyorsa Trabzonspor neden yapamasın? Bence Partizan örneği Trabzonspor’un geleceğine ışık tutacak bir örnek.
Düşünelim…
Başkan: Tüm ülkede sayılan ve sevilen bir isim.
Branş başkanları: Alanlarında başarılı olmuş eski sporcular.
Peki bu tablo rant peşindeki Trabzonspor sevdalılarının işine gelir mi? Gelmez. Bu yüzden imkansıza yakın bir durum. Biz hayalleri kurmaya devam edelim ama… Belki bir gün.