HOŞ GELDİN YA ŞEHR-İ AFCON

Hoş geldin demişim ama biraz geç bir hoş geldin oldu bu. Turnuvada grup aşamalarının geçildiğini ve çeyrek finallerin başladığını göz önüne alırsak gerçekten geç oldu. Parlak bir üniversite öğrencisi değilim ve bir süredir sınav takvimleriyle uğraşıyorum. Bu nedenle maçları da ayrıntılı takip edemiyorum. Fakat yine de bir şeyleri, en azından satırbaşlarını bir yazıda toplayabilirim diyerek bu yazıya giriştim. Vakti de henüz bulmuş olmam dolayısıyla “geç bir hoş geldin” oldu.

Bu sene 19 Ocak – 10 Şubat aralığında düzenlenen turnuvada yavaş yavaş sonlara yaklaşılırken belirttiğim gibi kısa satırbaşlarıyla turnuvaya ve “bizim çocuklara” bir bakış yapacağız.

Turnuva CAF[2]  tarafından organize edilen ve bu sene 29. kez düzenlenmiş olan bir organizasyon. Turnuvayı kazanan takım, FIFA Konfederasyon Kupası’na katılmaya hak kazanıyor. Turnuvada zafere en çok ulaşan ülke 7 defa ile Mısır. Son şampiyon, beklenmedik bir şekilde turnuvanın sonuna çıkan ve akabinde penaltılarla Fildişi Sahili’ni geçen Zambia.

Bu sene turnuvaya Güney Afrika ev sahipliği yapıyor. İlk ev sahibi olarak Libya’nın açıklanması sonrasında, Libya’da patlak veren iç savaş gerekçesiyle ev sahipliği Güney Afrika’ya verildi[3]. Buna karşılık 2017’deki turnuva Libya’ya verilerek bir nevi “takas” yapıldı[4].Turnuvaya ev sahipliği yapan Güney Afrika, 2010’da ev sahipliği yaptığı Dünya Kupası’na da ev sahipliği yapmıştı. Turnuva, beş şehirde (Rutensburg, Johannesburg, Nelspruit, Durban, Port Elizabeth) ve beş stadda (Royal Bakofeng, FNB “Soccer City”, Mbombela, Nelson Mandela Bay) sürmekte. Bu stadlardan yaklaşık 95.000 kişi kapasiteli Johannesburg- FNB stadı final maçına ev sahipliği yapacak.

Turnuvanın resmi maç topu Adidas tarafından üretilen ve Sotho Dili’nde[4]  “başarı” anlamına gelen “katlego”. Online oylamada “khanya (ışık)” ve “motswako (karışım, karışma, kaynaşma) ” seçeneklerinin önünde yer almış [5].

Grup Aşaması

A grubunda Güney Afrika, Yeşil Burun Adaları, Fas ve Angola yer aldı. Birer mağlubiyet, ikişer beraberlik ile beşer puan toplayarak 1. ve 2. sırayı alan Güney Afrika ve Yeşil Burun Adaları çeyrek finallere adlarını yazdırdılar. Grupta atılan toplam 11 golün tamamı farklı isimlerden geldi.

B grubunda Gana, Mali, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Nijer yer aldı. Takımların isimlerine ve kadrolarına bakıldığında D grubu ile beraber bence en zor grup. Bu gruptan, Gana ve Mali sırasıyla 7 ve 4 puanla çeyrek final yolunu tuttular.

C grubunda Etiyopya, Burkina Faso, Zambia ve Nijerya yer aldı. Burkina Faso ve Nijerya beşer puanla sırasıyla 1. ve 2. Olarak çeyrek final yolunu tuttular.

D grubunda Tunus, Cezayir, Fildişi Sahili ve Togo yer aldı. Fildişi ve Togo sırasıyla 1. ve 2. Olarak gruptan çıktılar.

Çeyrek Final

En başta da belirttiğim gibi bugün (03.02.2013), çeyrek finallerde maçların devam edeceği bir gün. Dün oynanan iki maçta A grubundan gelen iki ekip turnuvaya veda etti. Mali normal süresi 1-1 tamamlanan maçta, penaltı atışları sonrası Bafana bafanaları[6] 3-1 ile evlerinde avladı. Diğer tarafta ise, Port Elizabeth’te, İsmail Şenol deyimiyle bir – peri masalı –  sona erdi. Gana Mubarak Wakaso’nun biri penaltıdan 2 golüyle Yeşil Burun Adaları’nın biletini kesti. “Peri masalı”  dedim, açıklayayım. Yaklaşık 506.000 kişilik toplam nüfusu ile turnuva tarihinin  popülasyon  anlamında en küçük ülkesi Yeşil Burun Adaları (Cape Verde) turnuvaya ilk defa katıldı ve A grubunda kendilerinden daha tecrübeli olan Fas ve Angola’yı geride bırakıp, sadece bir gol averajı ile geçildikleri Güney Afrika ile birlikte çeyrek finale yürüdüler.

Bir diğer anekdot, teknik direktörleri Lucio Antunes ile ilgili. Kaybettikleri Gana çeyrek finali öncesi Mourinho’dan Gana için taktik aldığını belirtmiş, tam ayrıntısına ulaşamadım ama Mourinho ile telefonda sohbet ediyor gibi yapmış, konuşmasında telefonu kulağına götürerek şöyle demiş : “aa,merhaba Jose!”[7]

Bugün çeyrek finallerde Fildişi-Nijerya ve Togo-Burkina Faso maçı var. Turnuva başından beri sıkı takip edemesem de, şahsen nedenini bilmediğim bir şekilde Mali’yi destekliyorum. Fakat gözümüzün üzerinde olduğu bir diğer ülke ise Fildişi şüphesiz. Bizim çocuklar orada sonuçta, “Maestro” Zokora ve Bamba. Bizimkiler, Filler’in oynadığı 3 maçın ikisinde ilk 11’de sahaya çıktılar. Yokluklarında burada, Trabzon’da Trabzonspor’da, zaten kötü geçen sezon kötü sonuçlarla devam etti ve hoca değişti. Hiç şüphesiz olmadıkları dönemlerde onları çok arıyoruz. Savunmada ekstra yumuşak bir takım olduk ve berbat futbolumuza rağmen savunmada ördüğümüz duvar şu anda bertaraf olmuş durumda.

Neyse, Fildişi Sahili’nden konuşmaya devam edelim. Filler, turnuva tarihinde 1 şampiyonluğa sahip. Geçen sene ise penaltılarla Zambia’ya kaybetmişlerdi. Takım 3. kalecisi (Badra Ali Sangare) hariç tamamıyla yurtdışında oynayan ve tanınan futbolcular. Başlarında ise zamanında Avrupa’da top koşturmuş ve hepimizin tanıdığı Sabri Lamouchi var. Turnuvada şu ana kadar takım adına en golcü isimler ikişer gol ile Yaya Toure ve Gervinho.

Birkaç ekstra anekdot ile yazıyı noktalayalım[8];

–          Turnuvada 14 yabancı doğumlu teknik direktör görev yapıyor.

–          Nijerya 13 kez ile Mısır’ın(14)  ardından en fazla sayıda son dördü gören ekip.Bu maçların altısından galip ayrılmışlar ve iki defa şampiyonluğa ulaşmışlar.(Bugün Fildişi Sahili – Nijerya çeyrek finali var.)

–          Şimdilik en golcü oyuncular üçer gol ile Mubarak Wakaso  ve  Alain Traore. Traoreli Burkina turnuvayı noktaladı.Wakasolu Gana yoluna devam ediyor.

–          Claude Le Roy’un 7. turnuvası.(1986-1988 Kamerun, 1990 – 1992 Senegal, 2006 Demokratik Kongo Cumhuriyeti, 2008 Gana ve 2013 tekrar Demokratik Kongo Cumhuriyeti görev aldığı takımlar.)

–          Seyirci sayıları konusunda net veriler elde edemediğim için yazmadım ama katılım pek tabii refah seviyesi daha yüksek ülkelerde düzenlenen turnuvalar gibi değil. Afrika kıtasında hâlâ iç savaşlar var ve bunlar katılımı pek tabii etkiliyor.

DİPNOT: Belki bu yazı yayınlandığında çeyrek finaller tamamlanmış olacak.Tekrar belirteyim,bu yazıyı yazdığım saatlerde çeyrek finalde Fildişi-Nijerya ve Togo-Burkina Faso maçları henüz oynanmamıştır.

  1. Bu ifadeyi bir yerde görmüştüm,net hatırlayamıyorum.Hatta “Şehr-i” ifadesi doğru olur mu ondan da emin değilim ama kulağıma hoş geliyor.
  2. Confederation of African Football,Afrika Futbol Konfederasyonu
  3. http://www.futaa.com/football/article/south-africa-to-host-2013-afcon_3
  4. Güney Afrika ve Lesotho’da konuşulan bir dilmiş.
  5.  http://onlyballingame.com/adidas-katlego-caf-2013-496 , http://www.youtube.com/watch?v=ul4vRtFIo8U
  6. Güney Afrika Futbol Milli Takımı’nın takma adı.
  7. http://tr.eurosport.com/futbol/afrika-uluslar-kupasi/2013/afrika-uluslar-kupasi-antunes-ten-mourinho-sakasi_sto3603208/story.shtml
  8. http://www.fifa.com/confederationscup/news/newsid=1985424/index.html

Bir Yorum Yazın