BİZE EKŞİ SÖZLÜK TRABZON

Bilen bilir, “Bize Her Yer Trabzon” demek Trabzon hegamonyacılığı değildir. Tam tersidir. Bir Trabzonsporlu için her şehrin Trabzon olduğunu söyler. İstanbul’daki deplasman maçında stadyuma 60 bin kişi gelebilen camiaya özgü bir slogandır. Tereddüdü olanlar İstanbul’da, Ankara’da, Almanya’da doğup büyüyen Trabzonlulara, Trabzonspor taraftarı Konyalılara, Çorumlulara, Adıyamanlılara sorabilir; onlar anlatır.

Ekşi Stats

İşte “Bize Ekşi Sözlük De Trabzon” da böyle bir slogandır. Trabzonsporlular Ekşi Sözlük’te at koşturduğu için, hakimiyet kurduğu için değil. Zaten Ekşi Stats’ta yazıyor: Ekşi Sözlük yazarlarının %3’ü Trabzonsporludur. Türkiye geneli de %4 civarı zaten.

Fakat bu yazıda “Bize Ekşi Sözlük De Trabzon” değil “Bize Ekşi Sözlük Trabzon” diyorum çünkü Ekşi Sözlük’ten daha popüler pek çok internet sitesinde “Trabzonspor’un adı yok”. Bir spor kulübünün milyonlarca taraftarı “bir kısım” mecrada net bir şekilde yok sayılıyor.

Bir internet kullanıcısının “herkese” ulaşabileceği bir sürü kanal var. En başta da Twitter var, gazetelerin internet sayfaları var, televizyonların internet sayfaları var. Fakat bunlar Trabzon değil çünkü bunlar tam anlamıyla Türkiye değil.

TWITTER

Twitter Kuşu

Genel olarak faideli bir eser. Fakat çok net bir çoğunlukçu yapısı var. Yani çoğunluğun tahakkümü var. Trend Topic’lere bakan biri Türkiye’de spordan başka konu yok, sporda futboldan başka branş yok ve futbolda 2 malum İstanbul takımından başka takım yok zannedebilir. Twitter’ın ortalama %4’ünü oluşturan Trabzonspor’a TT’lerde %0,001 yer bile vermeyecek bir yapısı var. Trabzonspor bir yana Beşiktaş bile kendine çok nadiren yer buluyor, oysa taraftarların en az dörtte biri Beşiktaş taraftarıdır. Yıldırım Demirören diye bir afet geçirmiş olmasına rağmen…

HÜRRİYET, MİLLİYET VE MAHDUMLARI

Arızanın büyüğü ise ana akım medyada. Ülkenin en geniş kitleye hitap eden pek çok mecra kuruluşunun, TV kanalının internet sitesinde Trabzonsporlu taraftar olarak yorum yapmak imkansıza yakın. İlla Trabzonspor lehine bir şey yazmaktan bahsetmiyorum. Trabzonspor’dan tamamen bağımsız bir yorumun sonuna “Trabzonsporluyum” yazınca o yorumun çıkmadığına bile şahit olunabiliyor. Aynı yorumun sonuna “Beşiktaşlıyım”, “Fenerbahçeliyim” yazıldığında ise yorum yayınlanabiliyor. Biliyorum inanılır gibi değil ama isteyene denemesi bedava. Ya da yayınlanmış yorumlar üzerinden kontrol etmek mümkün. Her gazete kendi sermaye grubuna angaje olmuş gidiyor. Hiçbirinde eşitlik, tarafsızlık kaygısı yok. Hepsi “tarafsısız” diyor ve hepsi yalan söylüyor. Net.

Özellikle Hürriyet gazetesinin meşrebini bilenler için bu, çok sıradışı bir gelişme değil. Hürriyet gazetesi gerçekleri saptırarak gözüne kestirdiği insanları ötekileştirmek konusunda başarılıdır ve deneyimlidir.

“Vay Şerefsiz”

Şimdi ötekileştirilme sırası Trabzonsporlularda. Çünkü bu camia birilerinin fena halde nasırına basmaya devam ediyor. Hırsıza hırsız demekten bir türlü vazgeçmiyor. Ve tabii birileri de aklınca Trabzonspor camiasını cezalandırıyor. Son olarak 1461 Trabzon – Fenerbahçe maçında “tribünde birilerinin öyle dediğini duyduk” gibi utanmazca bir dedikoduya dayandırdıkları sözü dev puntolarla manşete taşımaktan utanmamaya kadar vardılar.

Hürriyet Spor’dan bir manzara

Oysa stadyumda gözleri şahin, kulakları kurt kesilen bu gazete 2005 yılında Cem Papila’nın Trabzonspor aleyhine onlarca hatayla yönettiği ve Trabzonspor’a şampiyonluğa mal olan maçtan sonra Trabzon’da yürüyen 30 bin kişinin sesini hiç ama hiç duymamıştı.

Kaynak: tribundergi.com

Gelinen nokta itibarıyla bu bir habercilik, bakış açısı, yorum farkı meselesi değildir. Omurgalılık-omurgasızlık meselesidir.

İşte ülke basınının geldiği bu noktada Ekşi Sözlük’ün çoğulcu anlayışına sarılmamız, büyük nimet sayıp kendimizce sahiplenmemiz bundandır. Tabii ki Ekşi Sözlük’te bir numara değiliz ama Türkiye’de Trabzonspor ne ise Ekşi Sözlük’te de biz oyuz.

Ekşi Sözlük’te, karma, zöge ve sair oylama parametrelerini umursamayan herkes görüşünü ifade etmek hakkına tamamen sahip ve herkes bu konuda eşit öncelik sahibi. Hiçbir entry azınlıkta kalıyor diye silinemez, geriye atılmaz.

Ve umarız Ekşi Sözlük hep böyle kalır. Twitter’laşırsa, çoğunlukçulaşırsa, “her şey popülasyondur” demeye başlarsa işte o zaman diğerlerinden bir farkı kalmaz. Her şeyin iki siyasi görüşe indirgendiği, sporun bile İstanbul’un iki futbol takımına indirgenmeye çalıştığı şu beyinsizleştirme günlerinden hep beraber sağ salim çıkmamız dileğiyle…

Bir Yorum Yazın