RÜZGARIN “YENİ” OĞLU

1461 Trabzon. Geride bıraktığımız sezonda Trabzon şehrinin futboldan zevk almasını sağlayan bir takım. Trabzonspor’un pilot takımı. Geçen sezon birçok güzel hikaye yazdı bu takım. Takımın ligde beklenenden fazla yükselişi ve Türkiye Kupası’nda ülke futbolu gündeminde yer kaplayan takımlara karşı verdiği dişe diş mücadele taraflı-tarafsız herkesin takdirini topladı. Senelerdir hazır yiyen Trabzon futbolunun, fırsat tanındığında yeniden bir fabrikaya dönüşebileceğinin sinyallerini verdi. 1461 Trabzon takımında birçok hikaye var dediğim gibi, bunlardan biri de 1992 doğumlu Yusuf’a ait.

Yusuf Erdoğan, 1992/Isparta doğumlu kanat (her iki açık ve sol bek ama özellikle sol kanat) oyuncusu. 2012/2013 sezonunu 38 resmî maçta 9 gol, 10 asist ile tamamladı. Bu esnada U-21 Millî Takımı’na çağrıldı. 1461 Trabzon deyince herkesin aklına ilk  gelen 3 oyuncu arasında yer alıyor. Bilhassa bu  Türkiye Kupası’nda oynadığı futbolla alakalı. Sezonun bitimi sonrası, yeni sezonda Trabzonspor’da yer alacağı açıklanan 4 oyuncu (sonrada bu sayının 7 olacağı söylendi) [1] arasında. En büyük hayalî bir gün Trabzonspor forması giyebilmek olan Yusuf’un bu noktaya gelmesi pek de kolay olmamış. Olmamış diyorum, çünkü kendisinden çok kısa süre öncesine kadar haberdar değildik.

Yusuf Erdoğan bir asker çocuğu. Tıpkı tanıdığım bütün asker çocukları gibi o da babasının görevi dolayısıyla sürekli gezmiş. Babasının İstanbul’dan Afşin’e tayini Fenerbahçe altyapısına katılmasını engellese de, babasının bir başka tayini onu bize getiren yolun dolaylı da olsa başlangıcı olmuş.

Araklısporlu Yusuf. Ayaktakilerin en solunda. (Büyük hâli için üstüne tıklayın)

“Babamla birlikte seçmeler için Trabzon’a gittik. O dönemde altyapı sorumlusu olarak İhsan Derelioğlu ile Metin Bak vardı. Beni beğendiler. Ancak yaşım yine önüme engel olarak çıktı. 13 yaşındaydım ve ailemden uzakta yaşayamazdım. Bu sırada altyapının başına Mustafa Akçay Hoca geldi. Listede ismim var ama ben ortada yoktum. Beni takıma çağırdı ve birlikte Marmaris’te bir turnuvaya gittik. O da beni beğendi. Babamın Trabzon’a tayini çıkarsa ben de Trabzonspor altyapısında oynayabilecektim. Gerçekten de babamın tayini Araklı’ya çıktı. Fakat bu defa da altyapının başına Özkan Sümer gelince bir kez daha denemeye alındım. Özkan Hoca fiziki yapımı yeterli bulmayınca Trabzonspor’dan ayrılmak zorunda kaldım. Bir gün Araklı’da halı sahada maç yaparken, Araklıspor’un yardımcı antrenörü Mustafa Hoca beni gördü ve “Sen kimsin?” diye sordu. Trabzonspor’dan ayrıldığımı öğrenince kulüple temas geçip hakkımda bilgi aldı ve beni Araklıspor’un altyapısına götürdü. Araklıspor’da son 2 yılı profesyonel olmak üzere 6 yıl oynadım. Bu arada liseyi de Araklı’da okudum. Orada çok güzel günler geçirdim. 3. Lig’de oynamanın da gelişimime çok şey kattığını düşünüyorum. ” [2].

2011/2012 sezonunda Mustafa Reşit Hoca Yusuf’u 1461’e alıyor ve bugünlere ilerliyorlar.

Yusuf, Mustafa Reşit Hoca’nın oynattığı “hırt” sistemde önemli yer tutan adamlardan biriydi. Neye “hırt futbol” diyebiliriz ? Sürekli baskı, savunmada mutlak hakimiyet, hızlı ama kontrollü hücum ve sürekli disiplin. Yusuf, hücum potansiyeline ek  olarak savunmaya olan katkısıyla da tam bir takım oyuncusu olarak gözüktü bu sistemde. Gereksiz şişen topları kovalamak yerine Yusuf’un hızından yararlanmak onun parlamasına vesile oldu. 1461 Trabzon’u özellikle Türkiye Kupası’nda izlediyseniz, takımın birçok süper lig takımından daha organize şekilde atağa çıktığını göreceksiniz. Bunu bir numaralı sebebi bireysel yetenekler değil  topa hakim orta  alan ve akan kanatlardı. Gereksiz zorlama yok, gösteriş yok, sadece akıl ve hız var.


Fazla uzatmadan noktalayalım. Camiada önceleri zaman zaman görülen, sonra kaybolan  ve  özellikle 2000’ler ortalarından sonra tekrar görülmeye başlanan lokal kültür yerine para tercihi bizi yıprattı. Kısmen başarılı olduk, doğrudur ama bu yol tümüyle bizim yolumuz değil. Bu fikir doğrultusunda ilerleyecek (en azından o doğrultuda konuşan) bir isim, İbrahim Hacıosmanoğlu başa geçtikten sonra takımın yeni hocasını Mustafa Reşit Akçay olarak açıkladı. Bunlar futboldan soğuyan ama kopamayan insanımızın görmek istediği hamlelerdi. Parayla değil Trabzon’un değerleriyle yükselişi görmek istiyor herkes. Bu Yusuflar için büyük fırsat. Şehirde bazıları ona yeni Orhan Çıkrıkçı, bazıları yeni Abdullah Ercan diyor. Taraftardan dileğim üstüne hayaller kurdukları bu çocuğa ve arkadaşlarına  biraz  sabır göstermeleri ve ne olursa olsun saygı duymaları. Onlar gözlerinin gördüğü hiçbir şeyden korkmuyorlar. Sadece, senelerdir sırf adı için sesinizi çıkarmadıklarınızın onda biri kadar dahi olsa sabır ve saygı.

Belki biraz hırt adamlarız biz. Yani, Trabzonlular biraz böyle nezaketi çok fazla düşünmeden konuşan hırt adamlardır ama iyi yürekleri vardır. Sadece bu ülkede biraz saygı, lütfen. Biz bu ülkenin futboluna katkı yapabiliriz hem de çok katkı yapabiliriz. Sadece biraz saygı.

 

  1. Tolunay Kafkas’ın açıkladığı 4 isim; Yusuf Erdoğan, Caner Osmanpaşa, Abdülkadir Özdemir ve Fatih Öztürk’tü.
  2.  http://www.cihan.com.tr/news/Yusuf-Erdogan-Kahramanmaras-ta-Futbol-Star-Yarismasi-nda-kesfedildim-CHOTU2MzQ4LzI=

Bir Yorum Yazın